Waterfall Villa
Χερσόνησος_Κρήτη
-
Ημερομηνία:2022
-
Τετραγωνικά:650 τ.μ.
-
Κατάσταση:Υπό κατασκευή

Design Team
Άρια Λυρώνη (Lead Architect), Κωνσταντίνα Μπουμπουλάκη
Η μελέτη αφορά τον σχεδιασμό κατοικίας έκτασης 650m2 στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το κτίριο αναπτύσσεται στο επίπεδο του ισογείου και υπογείου, ενώ ένα μέρος αυτού είναι υπόσκαφο. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης (κουζίνα, καθιστικό , WC) καθώς και το master υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο. Στον εξωτερικό χώρο του ισογείου υπάρχει χώρος στάθμευσης, γήπεδο μπάσκετ, χώρος barbeque-τραπεζαρίας και κολυμβητικές δεξαμενές. Από το τμήμα του ισογείου προεξέχει ως πρόβολος ένα μέρος του deck με ξαπλώστρες, το οποίο αιωρείται πάνω από τον υπαίθριο χώρο του χαμηλότερου επιπέδου της κατοικίας. Αυτό το σημείο του σχεδιασμού είναι πολύ δυναμικό καθώς η αίσθηση αιώρησης πάνω στο deck σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη θέα που απολαμβάνει ο χρήστης, τα στοιχεία νερού τριγύρω του και τα φυτά, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον χαλάρωσης. Οι πέργκολες συμπληρώνουν την αυλή του ισογείου και οριοθετούν ιδεατά την κατοικία.
Στο επίπεδο του υπογείου βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι, ο χώρος του laundry και ένα μπάνιο. Το υπόγειο επικοινωνεί μέσω ενός διαδρόμου με το υπόσκαφο τμήμα της κατοικίας όπου διαμορφώνονται τέσσερα υπνοδωμάτια με ξεχωριστό μπάνιο στο καθένα. Το επίπεδο του ισογείου με το υπόσκαφο τμήμα ενώνεται με μια υπαίθρια σκάλα επί εδάφους. Στον αύλειο χώρο του υπόσκαφου τμήματος βρίσκεται μία δεύτερη πισίνα με deck και καθιστικό. Σε αυτό το επίπεδο της πισίνας καταλήγει ο καταρράκτης, τον οποίο κοιτάζοντας ψηλά, ο χρήστης μπορεί να απολαύσει στο πλήρες ανάπτυγμά του. Μετά την αυλή σχεδιάζεται ένας χώρος παιδικών δραστηριοτήτων με χώρο πρασίνου και διάφορες ξύλινες κατασκευές.
Η χρήση διαφορετικών επιπέδων σε όλη την έκταση της κατοικίας δίνει τη δυνατότητα της ομαλής ένταξης της επέμβασης στη φυσική κλίση του οικοπέδου. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικά και τοπικά, όπως πέτρα Μιλάτου και ξυλεία, γεγονός που σε συνδυασμό με το υπόσκαφο τμήμα της κατοικίας καταφέρνει να εντάσσει στο μέγιστο βαθμό το κτίριο στο περιβάλλον του, αλλά και να ενοποιεί τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο. Τέλος, καθ’ όλα τα στάδια του σχεδιασμού έχουν ακολουθηθεί στρατηγικές για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατοικίας, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας, η χρήση υαλοστασίων εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης και άλλες.