Cicada Seascape Experience
Ηράκλειο_Κρήτη
-
Ημερομηνία:2021
-
Τετραγωνικά:6000 τ.μ.
-
Κατάσταση:Ολοκληρώθηκε
Ομάδα Έργου
Άρια Λυρώνη (Lead Architect),Χάρης Μαρκοδημητράκης,Χαρούλα Νικολούδη, Τζοάννα Λακορζύνσκα
Ομάδα Κατασκευής
Νίκος Γρύλλος(Project Manager), Γιώργος Δελής, Χρήστος Ζαχαριουδάκης
Licensing Drawings Team
Liana Logotheti
Συνεργάτες
Γιάννης Βλαχάκης (Mechanical Projects)
Ανεπιτήδευτη Χαλαρότητα
Το Cicada Seascape Experience, γεννήθηκε αρχικά ως ιδέα, με σκοπό να δημιουργήσει μία καινούργια εμπειρία στην περιοχή που βρίσκεται. Η παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο, βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη, πράγμα το οποίο την καθιστά μία από τις πιο ζωντανές παραλίες της περιοχής κατά τη διάρκεια της μέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή και για το βράδυ.
Η ανάγκη για την δημιουργία ενός αξιόλογου χώρου με επιλογές οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων κυρίως της πόλης του Ηρακλείου αλλά και των επισκεπτών της, έκαναν τις χρήσεις του χώρου πιο ξεκάθαρες. Δημιουργήθηκαν τρεις διαφορετικές ζώνες: εστιατόριο, lounge area και beach Bar που όμως όλες αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με συνεχόμενη ροή. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα μεταξύ αυτών των χώρων και να μετακινείται ανάλογα με την ώρα και την διάθεση του.
Αυτή η χαλαρότητα ήταν που καθόρισε το αρχιτεκτονικό ύφος του έργου εξ’ αρχής, και προσπαθήσαμε να το αποδώσουμε με υλικά απτά, απλά και ανεπιτήδευτα, όπως το καθαρό μπετόν στο πάτωμα, ο σοβάς σε γήινες αποχρώσεις, το ξύλο και το καλάμι στις πέργκολες. Στην περιοχή του lounge area δημιουργήθηκαν επτά νησιά από μπετόν σε σχήμα ‘βότσαλου’ τα οποία περιβάλλονται από άμμο από την παραλία. Αλλά και στην ενδιάμεση περιοχή που συνδέει την είσοδο με το εστιατόριο, έχει τοποθετηθεί πατημένο κεραμικό χώμα. Όλα αυτά τα υλικά σε συνδυασμό με τα έπιπλα από φυσικό ξύλο και τα φωτιστικά από ψάθα, δημιούργησαν ένα σύνολο που αποπνέει την χαλαρότητα και την τεμπελιά του Τζίτζικα: cicada…
Καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του έργου, έπαιξε και η φύτευση, την οποία ουσιαστικά χρησιμοποιήσαμε ως αρχιτεκτονικό στοιχείο στον χώρο, δημιουργώντας άλλοτε συστάδες - ‘μικρές ζούγκλες’ , άλλοτε γραμμικά στοιχεία και κάποιες φορές τοποθετώντας μεμονωμένα δέντρα για την δημιουργία φυσικής σκιάς, αλλά και η χρήση εφελκυόμενων πανιών για την σκίαση συγκεκριμένων περιοχών. Στην περιοχή των νησιών σε σχήμα βότσαλων, η εφελκυόμενη κατασκευή πάνω από κάθε βότσαλο, ουσιαστικά ορίζει την περιοχή του, καθιστώντας το ανεξάρτητο και κάπως πιο ιδιωτικό.